Receptes

Kulināro terminu vārdnīca: garšvielas

Vaniļa – Ваниль – Vanilla 

Veikalos nopērkama pāksts, esences vai vaniļas cukura veidā. Izmanto dažādos konditorejas izstrādājumos.

Kulināro terminu vārdnīca: garšvielas

Zvaigžņotais anīss – Бадьян – Star Anise

Veselas zvaigznītes vai malts pulveris. Izmanto ķīniešu ēdienos. Kā piedevu liellopu gaļai, cūkgaļai, zivju zupās, gulašās vai marinādēs.

Kulināro terminu vārdnīca: garšvielas

Garam Masala – Гарам Масала – Garam Masala

Dažādu garšvielu malts maisījums. Pārsvarā izmanto indiešu virtuvē.

Kulināro terminu vārdnīca: garšvielas

Krustnagliņas – Гвоздика  – Cloves

Veseli kaltēti krustnagliņu gabaliņi vai maltā veidā. Izmanto kulinārijā. Lieto pie cūkgaļas, rīsu ēdieniem.

Kulināro terminu vārdnīca: garšvielas

Sinepes – Горчица – Mustard

Graudos, pulverveida vai gatavas pastas veidā. Izmanto dažādiem gaļas ēdieniem, marinādēs un mērcēs.

Kulināro terminu vārdnīca: garšvielas

Ingvers – Имбирь – Ginger

Invera sakne, malts, kaltēts, pat cukurots. Izmanto dažādos ķīnas, japāņu un indiešu ēdienos. Liek klāt asuma piešķiršanai mērcēs, zupās. Dažos konditorejas izstrādājumos. Tējas pagatavošanai.

Kulināro terminu vārdnīca: garšvielas

Kardamons –  Кардамон – Cardamom

Pākstīs, graudos vai maltā veidā. Liek klāt dažādien konditorejas izstrādājumiem, kafijas dzērieniem. Plovam un karijam.

Kulināro terminu vārdnīca: garšvielas

Kajēnas pipari – Кайенский перец – Cayenne pepper

Malts vai vesels. Ļoti ass. Asuma piedošanai dažādiem ēdieniem.

Kulināro terminu vārdnīca: garšvielas

Selerijas sēklas – Семена сельдерея – Celery seed

Nelieli graudiņi vai malts. Kāpostu salātos, gulašās, zivju un olu ēdienos.

.Kulināro terminu vārdnīca: garšvielas

Kanēlis – Корица – Cinnamon

Nūjiņās vai malts.  Konditorejas izstrādājumos. Kā piedevu kafijai un jēra gaļas ēdienos.

Kulināro terminu vārdnīca: garšvielas

Koriandrs – Кориандр – Coriander

Veselas sēkliņas vai malts. Karijam, dažādiem jēra un vistas  gaļas ēdieniem. Rīsu ēdieniem. Maizei. Marinētiem burkāniem u.c.

Kulināro terminu vārdnīca: garšvielas

Kurkuma – Куркума – Turmeric

Visbiežāk spilgti dzeltena pulvera veidā. Zivju ēdienos, krāsas un garšas piešķiršanai rīsu ēdieniem.  Indiešu virtuvē.

Kulināro terminu vārdnīca: garšvielas

Magones – Мак – Poppy Seeds

Nelielas sēkliņas. Dažādos maizes un konditorejas izstrādājumos.

Kulināro terminu vārdnīca: garšvielas

Kadiķis – Можжевельник – Juniper

Kaltētas sēklas (ogas). Medījumos, pastētēs, kāpostu ēdienos u.c.

Kulināro terminu vārdnīca: garšvielas

Muskatrieksts – Мускатный орех – Nutmeg 

Vesela liela apaļa sēkla vai malts. Izmanto dažādiem gaļas ēdieniem (sevišķī jēra gaļai), zupās un mērcēs. Liek klāt dažām tortēm un cepumiem.

Kulināro terminu vārdnīca: garšvielas

Paprika – Паприка – Paprika

Ass vai saldens pulveris. Ļoti plašs pielietojums dažādās pasaules virtuvēs.

Kulināro terminu vārdnīca: garšvielas

Sumaks – Сумах – Sumac

Samalts pulverī, retāk sēklas. Piedod ēdieniem skābenu piegaršu un var tikt izmantots citrona vietā.

Kulināro terminu vārdnīca: garšvielas

Tamarinds – Тамаринд  – Tamarind

Lipīgas pākstis vai pasta. Saldskābās zupās, ēdieniem ar lēcām, rīšu un zivju ēdieniem.

Kulināro terminu vārdnīca: garšvielas

Ķimenes – Тмин – Caraway

Sēklas. Maizes izstrādājumos, kāpostu ēdienos. Cūkgaļas un cīsiņu ēdienos.

Kulināro terminu vārdnīca: garšvielas

Safrāns – Шафран – Saffron

Zariņi vai malts. Risotto un plovos, zivju zupās. Dažos indiešu saldumos.

Kulināro terminu vārdnīca: garšvielas

 

One comment

Comments are closed.