Ražots Latvijā Receptes

Māmiņas gatavo! 10 receptes no Latvijas mammām

Kurš ir vislabākais pavārs pasaulē? Uzprasies jebkuram bērnam un viņš sniegs Jums pareizo atbildi! Tā, protams, ir mamma! Un katrai mammai ir kāda recepte pašas izdomāta vai vēl omes radīta, ko labrāt ēd kāru muti visa ģimene. Sešas no Latvijas māmiņām ir padalījušās ar savām ģimenes receptēm un mēs ar lepnumu tās publicējam! Labu apetīti!

Lindas Lācītes receptes

Lindas gulaša zupa
500-600 gr gaļa sagriezta kubiņos
1 gab liels sīpols
3-4 ķiploku daiviņas
1 burkāns
3-4 gab kartupeļi vidēji lieli
2l buljons (var izlīdzēties ar ūdeni un garšvielām) jāskatas cik daudz pašam vajag (šķidrāka zupa vai biezāka)
1 gab ļoti lielas paprikas vai 2 mazas paprikas.
350-500 ml tomātu pasta/mērce (man bija tomate frito jeb cepti tomāti blenderēti)

1 tējk paprikas pulveris
sāls, melnie maltie pipari, timiāns pēc garšas vai izvēles likt/nelikt

Gaļu sākumā kārtīgi apcep brūnu uz vidēji lielas uguns, piejaucot klāt paprikas pulveri kādas 3-5 minūtes. Gaļu noņem nost ieliek bļodā. Grāpī apcep sīpolu un burkānu līdz gatavs, pievieno ķiploku un papriku, turpina cept līdz gatavs. Pievieno buljonu un tomātu pastu, kārtīgi izmaisa. Pievieno atpakaļ gaļu. Liek uz lieliem uguņiem, līdz sāk burbuļot, kā sāk burbuļot liek uz lēnas uguns, vāks virsū un ik pa laikam apmaisot vāra 1h uz mazas uguns. Pievieno kartupeļus un vāra uz mazas uguns vēl kādas 15-30 minūtes (vāku uzliek uz pus grāpi), vai līdz kartupeļi gatavi. Garšvielas pievieno pēc garšas, kad liek kartupeļus.

Ķiploku bagete 

Ķiploku bagetes recepte

1 gara bagete vai 2 mazas bagetes
85 gr mīksts istabas temperatūras sviests
2 tējk pētersīļi vai dilles (var svaigus vai kaltētus)
2 lielas daiviņas ķiploka spiestas
Aptuveni 50gr. smalki rīvēts siers (pēc izvēles var arī nelikt).
Follijs kurā ietīt bageti.

Kad sviests ir mīksts (pabijis kādu laiku istabas temperatūrā un ir viegli izmaisāms), var sākt darboties (nekādā gadījumā nevajag kausēt šķidru). Pie sviesta kurš bļodā pievieno, izspiestus vai sarīvētus smalki ķiplokus, zaļumus un sieru. Kārtīgi izmaisa. Bageti iegriež ik pa 1- 2cm (ne līdz galam). Ar nazīti uzmanīgi iespērē iegrieztās vietas (tā lai bagete nesaplīst). Ietin follijā bageti. Tā kā man palika diezgan daudz sviests pāri, es apsmērēju tostermaizes un saliku vienu virs otras, arī ietinu follijā. Visu krāsnī iekšā uz 15-25 min.

Дёмина’ Ся’ Atlantijas Palija ar Dārzeņu Mix un Tējas sieru

Palija 1-2.gab.
Santa Maria garšvielas zivīm, jūras sāls.
Salātu Mix
Svaigs gurķis
Čeri tomāti
Avakado
Granātāboli
rīvēts Tējas siers
3.ēd.k olīveļļas
Pagatavošana :
Paliju nomazgā, noslauka, ierīvē ar garšvielām ieliek folijā, cep 200* 20.min sākumā aizvērtu pēc foliju atver.
Salāti :
Dārzeņus sagriež sev tīkamāko formā, sajauc ar salātu mix un olīveļļu, jūras sāli. Kad salāti sadalīti porcijas apber ar granātābolu un uzrīvē virsū Tējas sieru.

 

 

 

Elīnas Delveres upeņu balzāma sierakūka

Pamatnei:
180 g cepumi
90 g sviests
Kūkas masai:
1200 g svaigais siers
500 g upeņu ievārījums
200 ml upeņu balzams (visu neizmantoju)
50 g želatīns
6 ēd.k. cukura
Cepumus sasmalcina. Sajauc ar izkausētu sviestu. Liek formā, piespiež, liek ledusskapī sastingt.
600 g svaigo sieru saputo viendabīgā masā. Uzbriedina 3 tējkarotes želatīnu. Siera masai pievieno 3 ēdamkarotes cukuru un 65 ml upeņu balzamu. Kārtīgi saputo. Pievieno izkausētu želatīnu. Lej formā. Liek ledusskapī sastingt. Daļu no upeņu ievārījuma notecina caur sietiņu. Notecinātais ievārījums tiks likts uz kūkas virsas. Atlikusī ogu daļa tiks likta kūkā. Uzbriedina 2 tējkarotes želatīnu. Izkausētu pievieno ievārījuma ogu daļai. Masu klāj formā. Liek ledusskapī sastingt. Atlikušos 600 g svaigo sieru saputo viendabīgā masā. Uzbriedina 3 tējkarotes želatīnu. Siera masai pievieno 3 ēdamkarotes cukuru. Saputo. Pievieno izkausētu želatīnu. Saputo. Masu klāj formā. Liek ledusskapī sastingt.
Atlikušajam ievārījumam pievienoju 3 “šļukas” upeņu balzama. Uzbriedina 2 tējkarotes želatīnu. Izkausētu pievieno ievārījuma masai. Lej uz kūkas tik daudz, lai virsa būtu pilnībā noklāta. Liek ledusskapī sastingt.
Vairāk receptes no Elīnas atrodas ŠEIT.

Līgas Purmales vakariņu receptes

Pildītas kartupeļu pankūkas

Kartupeļi
Maltā gaļa
Ola
Milti

Kartupeļus sarīvē uz smalkās rīves. Ar rokām izspiež šķidrumu cik vien ir spēks. Pievieno olu+miltus, sāli un piparus. Gaļu taisa kā kotlešu masu, tikai bez maizes (rìvmaizes) – kā nu kurš to dara. Garšvielas liek dažādas, tā ir gaumes lieta. Tad paņēm kartupeļu masu un pa vidu ieliek pikucīti gaļas masas. Un uz pannas, uz lēnas uguns.

 

Flotes makaroni ar pupiņām

Tītara maltā gaļas
Olas 2gab
Pupiņas meksikāņu gaumē
Garšvielas
Makaroni

Gaļai pievieno 2 olas, garšvielas (kariju, drupinātos ķiplokus un Vegetas tipa garšvielu). Apcep uz pannas līdz gatava. Paralēli vāra makaronus – mazliet puevienojot sāli, jo no gaļas būs laba garša (kamēr pavisam gatavi), nokāš lieko šķidrumu. Pievieno gatavo gaļu un pupiņas meksikāņu gaumē. Burtiski 3 min pasautē, lai viss vienmērīgi sasilst.

Maijas Minskeres receptes

Kotletes
400-500 g maltās gaļas
Pilngraudu maizes sķēles
Šļuka piena
2 ēdamkarotes zirņu miltu

Sarkanie sīpoli vai sīpolloki
Svaigas dilles vai koriandrs
Tomāti
Rapšu vai saulespuķu eļļa
Sāls, melnie pipari, cumin sēklas, čili pulveris

Maizes sķēles pārlej ar pienu un ļauj mazliet ievilkties. Samaļ garšvielas ja ir kas maļams un iemaisa gaļā. Liek kopā maizi ar gaļu, pievieno miltus un ar roku labi izmīca viendabīgā masā. Smalki sagriež zaļumus un sīpolus, tomātiem izņem sulīgo daļu un smalki sagriež. Visu pievieno gaļas masai un labi samaisa. Labi uzkarsētā pannā liek drusku eļļu kurā apcep kotletes. Pusgatavās kotletes uzvieto uz plāts un liek cepeškrāsnī uz 180′ līdz gaļa izcepusies.

Maijas zupa

Jebkāda gaļa ar kauliem
Sarkanie sīpoli
Tomāti
Eļļa cepšanai
Garšvielas
Sāls
Ingvers
Ķiploki
Sīpolus pannā apkaisa ar sāli un viegli apcep līdz mīksti. Visu izņemot tomātus liek katlā vārīt uz maksimāli mazas uguns. Aptuveni stundu lidz 40 min pirms beigām pievieno sagrieztus tomātus. Pasniedz ar ko vien sirds kāro.

 

Sandijas Zeltiņas gardumi

Torte “Melnais princis”

Pamatnei:
2-3 olas
2 ēdamk. kakao
300g skābs krējums
2 glāzes milti
2 tējkarotes soda (strīķētas)
Krēmam:
200g mīksts sviests
2/3 bundžas ar iebiezināto pienu
Glazūrai:
Sviests
Piens
Cukurs
Kakao
Sodu “nodzēš” krējumā, pievieno olas, cukuru, visu saputo. Pievieno kakao, samaisa. Pievieno miltus, samaisa.
Var cept visu viengabalainu keksa formā un tad griezt. Sandija pati masu dala trīs daļas un cep katru atsevišķi apaļajā formā 180 grādos 15 minūtes.
Krēmu lēni sajauc ar mikseri, visām sastāvdaļām jābūt istabas temperatūrā. Smērē virsūpamatnēm, pa vidu liek skābu ievārījumu.
Pildīts spageti ķirbis
Spageti ķirbis 1
Vistas fileja
Svaigi un apcepti vai saldēti spināti
Krēmsiers (puse iepak.)
Rīvēts cietais siers ( 2 saujas)
Ķiploku daiva
Sāls, pipari
Ķirbi pārgriež, izņem sēklas, iesmērē ar eļļu, apber ar sāli un pipariem. 200 grādos cep aptuveni 30-40 min, kamēr mīksts. Pa to laiku, pannā apcep smalki sagrieztu vistas fileju ar sāli un piparu. Bļodiņā sajauc spinātus ar kremsieru, rīvētu ķiploku un sauju cieto sieru. Kad ķirbis padzsis, mīkstumu ar dakšu izkasa, masa vedojas līdzīga kā spageti makaroni. Tad tos ķirbīšus pilda kārtās – fileja, siera/spinātu masa, izkasītais ķirbis, fileja, siera/spinātu masa un atkal ķirbis. Pa virsu uzber otru siera sauju. Liek krāsnī uz 20min 180 grādos. Ēdot ar dakšu izkasa arī palikušo ķirbi.